Fred Matser
Initiatiefnemer, humanitarian, filantroop en ex-ondernemer

Fred Matser

Initiatiefnemer, humanitarian, filantroop en ex-ondernemer
(Spreker, presentatie in Nederlands)

Onlangs ben ik zeventig jaar geworden. Statistisch gezien heb ik nu meer dan 10% kans op het krijgen van dementie. Over tien jaar is die kans toegenomen tot meer dan 20%. Alzheimer is met 70% de meest voorkomende vorm van dementie. De prognose is dat in 2055 het aantal mensen met dementie een piek van 690.000 in Nederland zal bereiken (bron: Stichting Alzheimer Nederland). De grootte van het aanstaande maatschappelijke en economische probleem van en rondom dementie/de ziekte van Alzheimer is nauwelijks te overzien.

Ik heb de verwoestende kracht van Alzheimer op het leven en het hele ‘zijn’ van dichtbij gezien bij mijn moeder die aan deze ziekte leed. Graag wil ik bijdragen aan de bevordering van een meerlagige zienswijze en aanpak van de ziekte van Alzheimer. Om die reden heb ik het initiatief genomen op vrijdag 5 juni 2015 in samenwerking met Stichting Alzheimer Nederland en BeBright een symposium te organiseren met de titel ‘Alzheimer: the Future of Brain Health’.

Naar mijn mening is het vinden van innovatieve benaderingen voor de ziekte Alzheimer zo belangrijk voor ons allen dat dit onderwerp aandacht verdient van beleidsbepalend Nederland.

Over Fred Matser

Fred Matser (1945) komt door de ziekte van zijn vader (Parkinson) op 19 jarige leeftijd te werken in het projectontwikkelingsbedrijf Johan Matser BV. Enige jaren daarna krijgt hij de leiding over deze florerende onderneming. Het bedrijf ontwikkelde onder meer het winkelcentrum Hilvertshof in Hilversum en het Galgenwaard complex in Utrecht. In 1983 stapte hij uit het bedrijfsleven en werkt hij als vrijwilliger voor de liga van Rode Kruis en Rode Halvemaan organisaties. Hij zet daar een wereldwijd programma op gericht op de bestrijding van kindersterfte die samenhangt met diarree. Een aantal transcendente ervaringen verdiepen zijn leven indringend. Sindsdien richt hij zich met veel energie aan de empowerment van mensen in de context van een gezonde en duurzame leefstijl, zowel naar binnen als naar buiten gericht. Als beroepsfilantroop (co)financierde hij meer dan 1.000 projecten in 55 landen. Hij trekt zich het lot aan van wezen in Oekraïne, financiert microkredieten, initieert vredesprojecten en investeert in projecten met impact voor de samenleving. In zijn boek ‘Rediscover Your Heart’ met een voorwoord van Michael Gorbatsjov en een nawoord van Deepak Chopra, zet hij zijn levensverhaal en zijn geestesgoed uiteen.

Website Fred Foundation

Recommended Articles